1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Министър Танева: През следващата година ще бъдат отворени приеми по 11 мерки от ПРСР на стойност 52,5 млн. евро

Министър Танева: През следващата година ще бъдат отворени приеми по 11 мерки от ПРСР на стойност 52,5 млн. евро

По график, всяка седмица до 20 декември ще има плащания към земеделските производители

 

През следващата година ще бъдат отворени приеми по 11 мерки от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.) на стойност 52,5 млн. евро. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на дискусия в рамките на церемония по връчване на наградите в конкурса „Агробизнесмен на България“ за 2019 г. Тя допълни, че е изпратена шестата нотификация на Програмата, а на страницата на МЗХГ е публикуван индикативния график за следващата година. „С това приключват приемите по настоящата Програма и тя ще продължи в частта одобрение, договориране и разплащане на проектите“, каза още министърът.

Десислава Танева каза още, че по график, всяка седмица до 20 декември ще има плащания към земеделските производители. „В началото на декември ще бъдат изплатени средствата по всички схеми за обвързана подкрепа на животновъди.  След това предстоят директните плащания на площ, а през третата седмица ще приключат плащанията за необлагодетелстваните райони – НР 1 и НР 2“, уточни министърът на земеделието.

Десислава Танева съобщи, че в отговор на необходимостите на сектор „Плодове и зеленчуци“, догодина по линия на държавните помощи ще бъде отворен прием по държавна помощ „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“, която преди това ще бъде пренотифицирана пред службите на ЕК“. Тя допълни, че помощта ще бъде с разширен обхват, два пъти по-голям бюджет и нов срок на прилагане - до 2021 г. и ще бъде обсъдена с бранша. Промени ще има и при допустимите активи за подкрепа.  

Десислава Танева връчи приза „Агробизнесмен на България” за 2019  г. на Станчо Станчев. Дружеството обработва 14 000 декара в землищата на селата Медово и Долно ново село, община Братя Даскалови. Отглежданите зърнени култури са пшеница и слънчоглед, а  трайните насаждения - маслодайна роза, лавандула и овощни градини с череши, сини сливи и праскови. През 2017-2018 г. в село Медово изгражда и въвежда в експлоатация модерна дестилерия за преработка на етерично-маслени суровини.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.