1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. МЗХГ и МОН обявяват конкурс „Моето стопанство“ част от кампания „Супер фермер“

МЗХГ и МОН обявяват конкурс „Моето стопанство“ част от кампания „Супер фермер“

В първия етап на кампанията повече от 330 ученици от 20 професионални гимназии посетиха стопанствата на 25 бенефициенти по ПРСР

 

До 31 март 2020 г. учениците, обучаващи се по специалности от професии от професионално направление „Растениевъдство и животновъдство“ от XI и XII клас, могат да представят своите идеи за стартиране на бизнес в областта на земеделието – в конкурса „Моето стопанство“, организиран от Министерство на земеделието, храните и горите, в партньорство с Министерство на образованието и науката. Конкурсът е част от съвместната кампанията на двете министерства - „Супер фермер“, която има за цел да подкрепи младите хора, като им се даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна, както и да се осъществи връзка между учениците и бизнеса.

Заявление за участие в него може да подаде всеки, който предстои да завърши професионално образование от професионалното направление „Растениевъдство и животновъдство“. За участие е необходимо да се попълни заявление, което да съдържа - имена и данни на ученика, както и кратко описание с представяне на идеята, което да не бъде повече от 3 страници.

За победителите в конкурса са предвидени награди. Те ще бъдат отличени от жури, в което ще участват представители от Селскостопанска академия, Националната служба за съвети в земеделието, Министерство на образованието и науката и външен експерт.

При оценяването ще се следи дали проектите отговарят на следните критерии:  избор на тема на идейния проект и формулиране на идеята; обосновка на идеята, която включва: актуалност и реалистичност на идеята (проучване/анализ на пазара във връзка с реализацията на проектната идея); внедряване и използване на иновации (какви иновации, обосновка за новостите, както и с какво биха допринесли за конкурентостта и налагането на идеята на пазара на труда); използване и/или въвеждане на дейности и методи за опазване на околната среда или за хуманно отношение към животните (идеята и нейното реализиране, какви методи за опазване на околната среда въвежда, пряк ефект от реализирането й с обосновка, както и за хуманното отношение към животните); социален ефект - разкриване на работни места и интеграция на хора с увреждания (колко работни места ще бъдат разкрити, какви хора ще бъдат привлечи за реализирането на проектното предложение, с приложена аргументация).

Крайният срок за подаване на заявления за участие е до 31-ви март на e-mail: SF@mzh.government.bg , победителите ще бъдат обявени на официална церемония в края на кампанията.

В първия етап на кампанията повече от 330 ученици от 20 професионални гимназии посетиха стопанствата на 25 бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), от 13-ти области на страната (Велико Търново, Благоевград, Бургас, Добрич, Русе, Разград, Варна, Плевен, Силистра, Стара Загора, Ловеч, Търговище и Хасково). Децата, обучаващи се в средния курс на обучение, учат в направленията – фермер, механизатор на селскостопанска техника, агроекология и др. Те се запознаха от близо с дейността на земеделски производители, които работят и се развиват сферата: по отглеждане на етерично-маслени култури (лавандула, рози и др.), на трайни насаждения (орехи, круши, сливи, бадеми, лешници, череши и др.), зърнопроизводството (пшеница, лимец, слънчоглед, царевица за силаж и др.), зеленчукопроизводство (оранжерийно отглеждане на краставици) и в животновъдството - овцеферми, кравеферми и птицеферми.

По време на практиките учениците се запознаха с основните етапи и фази на развитие при културите, както и с почвено-климатичните условия, които са подходящи за отглеждането им. На място, в животновъдните обекти те имаха възможност да видят и да участват в базисни процеси по отглеждане на животните като например: като система за доене, подвижна ясла за двустранно хранене, за поене на животните и др. Учениците разгледаха и се запознаха и с нова и модерна селскостопанска техника, закупена по Програмата, която се ползва от бенефициентите в дейността на стопанствата им.

Вторият етап на кампанията, с посещения на фермери по ПРСР (2014-2020 г.), ще се реализира в периода от края на м. февруари до април 2020 г.

Повече информация за кампанията и конкурса може да намерите на следния интернет адрес - https://www.mzh.government.bg/bg/kontakti/konkurs-moeto-stopanstvo/

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.