1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Нови шансове за приеми по ПРСР до 2020-та

Нови шансове за приеми по ПРСР до 2020-та

Разговор с Елена Иванова, директор на Дирекция “Развитие на селските райони“

 

В момента ПРСР разполага с 3 милиарда евро, от които до 1 октомври са изплатени близо 36 % от програмата, което е равностойно на повече от 1 милиард евро. Това не е чак толкова висок процент, но има много проекти, които са в процес на изплащане и до 2-3 години се очаква да бъдат усвоени 95 % от програмата. Това уточни специално за АгроТВ Елена Иванова, директор на Дирекция “Развитие на селските райони“ в МЗХГ. По-малките стопанства ще могат да разчитат на нов прием по инвестиционната подмярка 4.1.2 от ПРСР, която предстои да се отвори идната пролет, през март или април. Максималният размер на един проект по нея ще бъде 25 000 евро, а минималния – 1,250 евро. Това само по себе си подсказва,че подмярката е ориентирана към по-малките. Чувствителните сектори като овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство ще имат шанс тъкмо по тази подмярка. До края на годината стартира напълно непозната досега, нова мярка 5, за стопанствата, претърпели загуби от климатични катаклизми и болести по животните и растенията.

6.1 - „Стартова помощ за млади земеделски стопани“, 6.3 - „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ и 4.1 „Инвестиции в материални активи“ са мерките от Програмния период 2014-2020, по които е проявен най-голям интерес.

Все още се уточнява бюджета по напълно новата мярка 5 от ПРСР, която ще се отвори до края на настоящата година, но МЗХГ вече разполага с разчети за щетите по два вида болести, които ще се компенсират: чумата при дребните преживни животни и птиците от миналата година и африканската чума по свинете от тази година, уточни Елена Иванова. Очаква се на 8 ноември Комитета по наблюдение да заседава по нея. Мярката предвижда възстановяване на потенциала на стопанствата, претърпели щети от катастрофални природни събития и болести при животните и растенията. Това е единствената мярка от ПРСР, която ще отпуска средства за закупуване на нови животни. Условието – да се докаже, че загубата е наистина от споменатите болести.

До края на тази година или в началото на следващата, след дълго закъснение, ще бъде отворена Мярка 4.3, за хидромелиоративна инфраструктура, уточни директорът на Дирекция “Развитие на селските райони“

Обширното интервю за мерките, които предвиждат инвестиции в преработка напояване, както и за целия индикативен списък по ПРСР до края на 2020-та, гледайте в предаването „Говори България“ тази неделя от 18:00 часа.

 

Автор: Ваня МАНОЛОВА

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.