1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Очертава се времева рамка за реформата на ОСП

Очертава се времева рамка за реформата на ОСП

Неразбирателствата са относно начина за постигане на устойчивост в селското стопанство

 

Кога ще приключи реформата на Общата селскостопанска политика? Това беше основният въпрос, обсъждан по време на първия неформален Аграрен съвет под португалско председателство, състоял се под формата на видеоконференция.
 
"По мое мнение тристранните преговори за ОСП ще приключат до края на пролетта", каза земеделският министър на Нидерландия Корнелия Шаутен. Според повечето й колеги тази времева рамка е съвсем реалистична, като редица министри изтъкнаха колко е важно намирането на общо становище да се случи колкото се може по-скоро.
 
Целта на реформата отдавна е ясна – селското стопанство в Европейския съюз да стане по-устойчиво. Неразбирателствата са относно начина, по който тази устойчивост да бъде постигната. Екоорганизациите настояват това да стане чрез преразпределение на субсидиите, като по-голямата част от средствата да бъде обвързана с мерки за опасване на климата и околната среда. В момента реформата е във фаза триалог – т.е. преговори между трите най-важни законодателни инстанции в Европейския съюз. През октомври миналата година Европарламентът взе решението да поиска 30% от директните плащания да отиват за т.нар. екосхеми. На по-различно мнение са аграрните министри, които настояват за 20 на сто. Спори се и по въпроса колко строги да бъдат тези екосхеми и кой да ги определя. Евродепутатите искат право на глас, но срещат отпора на държавите членки.
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.