1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Приключва приемът по подмярка 16.1

Приключва приемът по подмярка 16.1

България е една от последните държави в ЕС, в която мярката се отвори

 

Този петък приключва приемът по подмярката за иновативни проекти 16.1 от Програмата за развитие на селските райони. Тя подпомага внедряването на иновации в земеделието и хранително-вкусовата промишленост. От Института за агростратегии и иновации коментират, че интерес има, обаче изчакват резултатите, предвид промените в условията за кандидатстване, направени в последния момент преди приема.

България е една от последните държави в ЕС, в която мярката се отвори. Инвестициите по нея са насочени към разработване и тестване на нови процеси, методи и технологии или към доразвиване на съществуващи практики. От Института работят по мярката близо 4 години.

Бюджетът на подмярката  е 20 млн. евро. С парите се финансира съвместната работа на оперативната група от фермер и учени за проучванията, анализите и тестването на иновацията, позволява се единствено купуване на софтуер. 1000 са групите в ЕС, които са длъжни да публикуват резюме на иновацията си в интернет портал. 

След приключване на приема е необходимо Фонд „Земеделие“ да разгледа проектите в спешен порядък, за да няма забавяне и да не бъдат загубени парите от мярката, предвид договарянето на новия програмен период. Повече по темата гледайте в Емисиите новини по АгроТВ

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.