1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Вергиния Кръстева: Спирането на националната преходна помощ застрашава близо 80% от сектора на дребните преживни животни

Вергиния Кръстева: Спирането на националната преходна помощ застрашава близо 80% от сектора на дребните преживни животни

Пред хърватският си колега зам.-министър Кръстева постави темата и за другия важен приоритет на страната ни, а именно увеличаване на процента на Обвързана подкрепа след 2021 г.

 

"Спирането на националната преходна помощ застрашава близо 80 % от сектора на дребните преживни животни в България. Българските фермери получават тази помощ в рамките на повече от 10 години за около 790 хиляди животни” 

Това заяви зам. министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на срещата си г-н Тугомир Майдак, държавен секретар в Министерството на земеделието на Република Хърватия. Срещата, която се състоя в рамките на Международното изложение Зелена седмица в Берлин, е част от поредицата подобни, на които се поставя темата за нуждата от продължаване на националната преходна помощ за България през преходния период  на 2021 г. и след това. Към момента Република Хърватия е председател на Съвета на ЕС, което даде възможност и за обсъждане включването на текстове в преходния регламент за запазването на помощта. Пред хърватският си колега зам.-министър Кръстева постави темата и за другия важен приоритет на страната ни, а именно увеличаване на процента на Обвързана подкрепа след 2021 г.

“Въпреки въведената от Румънското председателство възможност за запазване на настоящите финансови нива на обвързаната подкрепа считаме, че трябва да се прояви по-голяма амбиция за приемане на по-високи нива на този вид подпомагане, защото използването на по-голям финансов ресурс ще има положителен ефект за поддържането и развитието на жизнеспособни селски райони, както и за запазването и създаването на работни места”,  категорична беше Кръстева.

По думите й, за да можем да запазим настоящите нива на подкрепа към фермерите трябва да се даде възможност на държавите да прилагат обвързаната подкрепа на нива не по-малко от 18% + 2% за протеинови култури, особено ако не се намери начин за запазване на преходната национална помощ. През последните няколко години търговията с Хърватия представлява около 0,6% - 0,7% от общия аграрен стокообмен на България. Традиционно, стойността на българския износ на селскостопански стоки за Хърватия надхвърля тази на вноса от там. Водещите аграрни продукти, които страната ни изнася за хърватската република са тютюни, хлебарски, тестени сладкарски и др.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.