1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Войчеховски заема мястото на Хоган

Войчеховски заема мястото на Хоган

Второто изслушване на полския кандидат продължи час и половина и приключи с аплодисменти

 

Януш Войчеховски окончателно е новият агрокомисар. Това стана ясно след второто изслушване на полския кандидат пред Комисията по земеделие в Европейския парламент. Евродепутатите определиха отговорите му като много по-конкретни.

Второто изслушване на Войчеховски продължи час и половина и приключи с аплодисменти. Той направи редица обещания и изтъкна, че Общата селскостопанска политика не бива да се превръща в инструмент, който да разруши аграрния сектор с все нови и нови ограничения и изисквания.

Затова в бъдеще Войчеховски няма да допуска стопаните да бъдат задължавани да спазват допълнителни условия за екология. Вместо това фермерите трябвало доброволно да се съгласят да ги спазват, а в ОСП да има достатъчни финансови стимули. Новият агрокомисар ще настоява за запазването на досегашните средства за селското стопанство, дори това да доведе до конфликти в Европейската комисия.

Той е роден през 1954 година и членува в полската партия за право и справедливост, смятана за умерено евроскептична. Полякът е израснал на село, където е работил във фермата на родителите си. След юридическо образование е бил съдия, а политическата му кариера започва през 1993 година като депутат в полския Сейм, а в периода 1995-2001 ръководи Сметната палата на страната. През 2004-та става евродепутат, а през 2016-та се прехвърля в Европейската сметна палата. Женен е и има двама синове.

Новият състав на Европейската комисия, ръководена от Урзула фон дер Лайен ще бъде гласуван на 23 октомври в пленарната зала на Европарламента.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.