1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Януш Войчеховски се яви на поправителен пред ЕС

Януш Войчеховски се яви на поправителен пред ЕС

При първото си явяване пред депутатите полякът не получи достатъчно ясно одобрение

Посоченият за следващ комисар по селскостопанските въпроси Януш Войчеховски беше изслушан за втори път от членовете на Аграрната комисия в Европейския парламент. При първото си явяване пред депутатите полякът не получи достатъчно ясно одобрение и се наложи да дава допълнителни писмени отговори.

Основните теми, засегнати при второто изслушване на кандидат-комисаря бяха концентрацията на големи земеделски площи в ръцете на малък брой стопани, както и фалитът на ферми в Европейския съюз.

"Съсредоточаването на земята е проблем, който отиде твърде далеч", отговори Януш Войчеховски на депутатски въпрос. "Между 20 и 30 процента от фермерите трябва да имат достъп до поне една четвърт от обработваемите площи", допълни той и даде за пример своят родина, където били въведени мерки за ограничаване на този феномен. По думите му е необходимо такива мерки да се обмислят и на европейско ниво.

Що се отнася до закупуването на селскостопански земи от чужденци, Войчеховски коментира, че не бива Европейската комисия да се намесва във въпросите, свързани със собствеността, когато те са в правомощията на националните правителства. Както е известно, в някои държави от Съюза има забрана или мораториум върху такива сделки.

Кандидат-комисарят изтъкна обаче, че тези ограничения не могат да важат за граждани и фирми от Европейския съюз, тъй като това противоречи на свободното движение на хора, капитали и услуги. Все пак той смята, че трябва да се проследи какво се случва на пазара за площи.

Фалитите на фермери са също сериозен проблем, призна той. "Всеки ден в Европа фалират хиляда стопанства. Ще направя всичко възможно, за да бъдат стопаните подкрепени с достатъчно финансови средства", каза още Войчеховски. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.