1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Януш Войчеховски дава съвети на държавите членки за аграрните стратегии

Януш Войчеховски дава съвети на държавите членки за аграрните стратегии

Комисарят изтъкна, че фермерите няма да бъдат принуждавани да редуцират до определен процент препаратите и торовете

 

В средата на месеца агрокомисар Януш Войчеховски ще излезе с редица предложения и съвети относно стратегическите планове за Зелената сделка и "От фермата до вилицата". Както самият той обяви, съветите няма да съдържат проценти и количества за климатичните цели.
 
По думите на комисаря Европейската комисия няма намерение да налага своите виждания на отделните държави, а търси диалог с тях. В изказване пред Аграрната комисия на Европарламента Войчеховски изтъкна, че е желателно страните да се съобразят с идеята за намаляване на препаратите, торовете и антибиотиците, но няма как да бъдат принудени да спазват определени квоти. Затова агрокомисарят ще представи списък с 15 предложения, разработени според индивидуалните нужди.
 
Като пример за диференцирания подход Войчеховски посочи вредните емисии от селското стопанство, които са различни във всяка държава. В някои страни те са 300 килограма на хектар, в други достигат до 4 000 килограма. Подобна е разликата при употребата на препарати и торове. 
 
Комисарят изтъкна, че фермерите няма да бъдат принуждавани да редуцират до определен процент препаратите и торовете. Вместо това ще получават стимули, които да им помогнат в това направление.
В същото време Европейската комисия все още не е представила резултатите от изследване, поръчано, за да изчисли финансовите последствия от Зелената сделка. Затова депутатите от Аграрната комисия поеха инициативата и възложиха проучването на трима френски професори. Те стигат до заключението, че при осъществяването на Зелената сделка конвенционалните стопанства ще загубят около 25 процента от доходите си. 
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.