1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Земеделските министри на страни членки на ЕС с позиции за решението за биоплощите

Земеделските министри на страни членки на ЕС с позиции за решението за биоплощите

Елизабет Кьостингер

Австрия вече е преизпълнила плана

 

По време на дискусията за Плана за действие за развитие на биологичното производство, земеделските министри изразиха своите цели и съображения. Те коментираха амбицията за 25% биоплощи в Европейския съюз до 2030 година. Вижте част от техните позиции.

„Биологичното производство е особено важно за Австрия. Вече 26 % от нашата обработваема площ се използват за биологично чисти култури и продукти, но редно е да не забравяме пазарния подход. През последните 20 години биологичното производство непрекъснато расте обаче е необходимо това увеличено производство и продуктите от него да намерят своите потребители. Когато даваме стимули на земеделците, за да произвеждат биологично чисти продукти, не следва да гледаме на нещата само от гледна точка на екологията и опазването на околната среда. Биологично чистото производство е много съществено за биологичното разнообразие, за хуманното отношение към животните. Стимули са необходими. В Австрия сме си поставили за цел 30 % биологично чисти продукти в обществените поръчки до 2025 година“, разкри Елизабет Кьостингер, министър на земеделието на Австрия.

„25-процентовият показател обаче по стратегията от „Фермата до трапезата“ е твърде амбициозен. В деветата точка от заключенията изрично се казва, че при определянето на количествените показатели държавите членки следва да имат предвид различните стартови позиции. През последните 5 години относителният дял на обработваемата площ за органично земеделие нарастна повече от два пъти, тоест имаме темп на растеж, който, надявам се, да поддържаме през идния период“, заяви унгарският земеделски министър Ищван Наги.

Ищван Наги

Ищван Наги

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.