1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. 3 202 млади земеделски стопани получиха субсидии за Кампания 2022

3 202 млади земеделски стопани получиха субсидии за Кампания 2022

Какво подпомагане е предвидено за младите фермери за Кампания 2023?

 

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 2,4 млн. лв. (2 405 873 лв.) по схемата за млади земеделски стопани. Финансовата помощ е разпределена между 3 202 стопани, които са декларирали площи по Схемата за единно плащане на площ в заявлението за подпомагане за Кампания 2022 и са отбелязали участие по схемата.
Прилагането на схемата за млади земеделски стопани, като част от директните плащания, започна от Кампания 2015. Допустими кандидати са фермери, които към годината на първото кандидатстване, не са били навършили 40 години.
 
Компенсаторната подкрепа се отпуска за първите 30 ха, допустими по СЕПП. Субсидията по схемата представлява допълнителна надбавка, която се равнява на 50% от подпомагането на хектар по СЕПП.
June-cap-bio

Какво подпомагане ще получават младите фермери от 2023 г.?
 
За Кампания 2023 в рамките на директните плащания се предвижда „Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани“. Ще има изплащане на годишно допълнително подпомагане на доходите в размер на 100 евро на хектар за всички допустими хектари от стопанствата на земеделски стопани, които не са навършили повече от 40 години и са създали стопанство не по-рано от 5 години преди първото кандидатстване по интервенцията. Изискването за професионални умения и компетентности в областта на селското стопанство и/или ветеринарната медицина и/или икономическо образование със земеделска насоченост също допринася по качествен начин за правилното насочване на подкрепата. За периода 2023-2027 г. са предвидени за подпомагане 3 922 млади земеделски стопани, а прогнозният бюджет на интервенцията възлиза на 61 606 364 евро.
Допълнителното подпомагане на доходите за млади земеделски стопани се отпуска за максимален срок от пет години, считано от първата година на подаване на заявлението по интервенцията за млади фермери, при спазване на всички други условия по схемата.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.