1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Германия внесе за одобрение преработения си стратегически план

Германия внесе за одобрение преработения си стратегически план

Страната залага на повече екология, повече устойчивост, по-силни стопанства и по-атрактивни селски региони

 

Германия внесе в Европейската комисия преработения си стратегически план по Общата селскостопанска политика. Новият вариант надгражда първоначалния проект и отчита забележките по теми като климат, екология и опазване на биологичното разнообразие, направени от Брюксел.

По думите на земеделския министър Джем Йоздемир т.нар. „Стратегически план 2.0“ изпраща ясно послание за повече екология, повече устойчивост, по-силни стопанства и по-атрактивни селски региони. Чрез него министерството подкрепя необходимите трансформационни процеси в селското стопанство и помага на фермерите да се справят с последствията от климатичните промени.

Берлин внесе първия си вариант през февруари, но той беше върнат от Комисията с близо 300 забележки, обсъдени през следващите 9 месеца в комисия, в която имаше представители на провинциите и на федералното правителство. Сега подаденият план е съгласуван и с Брюксел, така че Германия се надява той скоро да получи зелена светлина.

cap-octomvri-2022

Направените промени засягат опазването на влажните зони, защитата на почвите от ерозия, задължителния сеитбооборот и оставените под угар площи. При екосхемите също има промени, отнасящи се за субсидиите – завишени в определени случаи от 30 на 45 евро на хектар, както и за намаляването на вредните емисии.  

текст: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.