1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Кои площи могат да бъдат заявени по интервенцията Основно подпомагане на доходите за устойчивост

Кои площи могат да бъдат заявени по интервенцията Основно подпомагане на доходите за устойчивост

За тази интервенция се прилага таван на плащанията при достигане над 100 000 евро

 

Основното подпомагане на доходите за устойчивост (ОПДУ) е годишно необвързано с производството, еднакво за цялата територия на страната плащане, под формата на единна сума, което се предоставя за всички допустими за подпомагане площи, заявени от земеделски стопанин.

Допустими за подпомагане по ОПДУ са физически и юридически лица, които са активни земеделски стопани.

Подпомагането се базира на хектар допустима земеделска площ, върху която земеделският стопанин извършва земеделска дейност и която ползва на базата на валидно правно основание. Необходимо е спазване на предварителната условност ДЗЕС и ЗИУ.

За кандидатите по ОПДУ допустимата площ в стопанството трябва да е минимум 0.5 ха с минимален размер на парцелите от 0.1 ха.

Допустими площи по интервенцията са:

  • обработваеми земи;
  • постоянно затревени площи;
  • трайни насаждения;
  • земи оставени под угар.

 

CAP-April

Не се извършват плащания по ОПДУ, които надвишават левовата равностойност на 100 000 евро за съответната година. При изчисляване на сумата за тавана на плащания се прилага следният подход: от одобрените плащания по ОПДУ за съответната календарна година се приспадат свързаните със селскостопанска дейност възнаграждения за труд, които реално са изплатени и декларирани от земеделския стопанин, включително данъците и вноските за социално осигуряване, свързани с трудовата заетост. Разходите за трудови възнаграждения, включително вноските за осигуряване, се отчитат за всички работници, които са заети в земеделското стопанство, назначени под Код на икономическата дейност в областта на селското стопанство, съгласно Класификацията на икономическите дейности в Република България. Разходите за заплати и осигуровки за едно заето лице, които се приспадат не могат да надвишават 2,5 пъти средната брутна месечна заплата за икономическа дейност „Селско, горско и рибно стопанство“, определена по последни официални данни от Националния статистически институт (НСИ) към датата на подаване на заявлението за подпомагане. Информацията за разходите за трудови възнаграждения, включително данъците и вноските за социално осигуряване, свързани с трудовата заетост се получава по служебен път в ДФ „Земеделие" от компетентните органи – НАП, НСИ и НОИ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.