1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Колко „зелени“ са българските фермери

Колко „зелени“ са българските фермери

Радостина Жекова: Ние не сме фенове на безпредметното хвърляне на торове и ПРЗ, защото това струва много пари

 

Зелената сделка предлага нов модел на икономически растеж, основан на чисти технологии и цифровизация, който не води до свръхексплоатация на ресурси. Преходът към устойчиви продоволствени системи е заложен в стратегията „От фермата до трапезата“, в която са разписани конкретни цели по отношение на земеделието и производството на храни. До 2030 г. трябва да бъде намалено използването на пестициди, на изкуствените торове и препарати и поне 25% от земеделските площи да преминат към биологично производство. Всичко това не означава забрани и санкции, а поетапна работа, много знания и достъпна информация.

Заради Зелената сделка ще се обърне повече внимание на опазването на природата, посочи Венцислав Върбанов, земеделски производител и председател на АЗПБ. Самият той опазва почвеното плодородие чрез прилагането на консервационно земеделие.

ProektCap1

Бъдещето е в биологичните продукти, защото така ще получим ефекта, който цели Европа – опазване на околната среда и пчелите, каза лозарят Даниел Ангелов.

„Българският земеделец е далновиден, интелигентен и в голяма степен прилага голяма част от амбициозните цели на новата ОСП, категорична е Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „Във всяко едно българско стопанство се прилагат добри земеделски практики. Това е положителното на практика – че за да получиш субсидия, трябва да спазваш определени правила. Българският земеделец е отговорен, когато говорим за употребата на ПРЗ и опазването на почвите. Голяма част от колегите ползват програми за сигнализация при поява на болести. Ние не сме фенове на безпредметното хвърляне на тор, на ПРЗ, защото това струва много пари.“

По думите на Жекова всяка държава трябва да се съобрази с индивидуалните особености на земеделието си, когато става въпрос за залагане на интервенции в Националните стратегически планове.

„България разполага с едно невероятно богатство – така наречените полезащитни пояси. Това е уникална преимущество на Добруджа, създадено преди много години. Те са едно природно богатство, това са екологично насочени площи. Надяваме се ЕК да се съобрази с нашето искане да бъдат дефинирани като такива.“

Към момента Министерството на земеделието работи по промените в Националния стратегически план на България след получените бележки от страна на ЕК. Довършване работата по него, както и по Националния план за възстановяване и устойчивост и подготовката за тяхното прилагане обеща служебният министър на земеделието Явор Гечев.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.