1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Коя е Интервенцията за експерименти и какво ще се финансира по нея?

Коя е Интервенцията за експерименти и какво ще се финансира по нея?

Внедряването на иновации е сред акцентите на новата ОСП

 

В новата Обща селскостопанска политика върху иновациите е поставен специален фокус. Първата интервенция в тази посока, заложена в Стратегическия план, е „Подкрепа за оперативни групи в рамките на европейското партньорство за иновации“, позната от предишния програмен период. Идеята е фермерите да се обединят и да работят в екип с технологична фирма или с научен екип от специалисти и да търсят решение на конкретни проблеми посредством иновациите. „Хубавото на интервенцията е, че сте пробвали иновативна идея, дори и да нямате успех накрая, този експеримент пак може да бъде финансиран“, подчерта Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и новации. Тя уточни, че научно-изследователската дейност сама по себе си не се финансира по интервенцията. Финансира се пробата дали тя действа в практиката. Предвидени са плащания за подготовка на тези проекти в размер на 15 хиляди евро. Това е първата фаза и е новост през този програмен период.

„По тази интервенция тънкостта е да намерите водещия партньор, който да е двигателят на целия проект. Втората фаза на тези оперативни групи се финансира с 400 хиляди евро. т.е. вече сте решили кои ще са ви партньорите, решили сте каква иновативна идея ще пробвате и заедно правите един план на иновативния проект.“

Второто важно уточнение по интервенцията е, че вече може да има авансови плащания. Светлана Боянова смята, че най-вероятно МЗм ще облекчат процеса за получаването им, защото това не са инвестиционни проекти.

CAP-MaY

Интервенцията за иновации не е свързана с покупка. Директни инвестиции в цифрови технологии могат да бъдат направени чрез интервенцията „Инвестиции в земеделски стопанства“? При нея стопанствата са разделени на малки, средни и големи и има приоритетни – групи и организации на производители, които получават по-висок процент на субсидията - до 75%.

Нова интервенция е „Инвестиции в земеделските стопанства, насочени към опазване на компонентите на околната среда“. Ще се насърчават инвестиции, свързани с прецизно, интелигентно, цифрово земеделие, като например: закупуване на сензори, дронове, изкуствен интелект, сателитни изображения, автоматизация и роботика, вкл. земеделска техника с такива компоненти. Интервенцията включва и инвестиции в прецизното напояване - могат да бъдат закупувани системи и оборудване за събиране, обработка и анализ, отдалечен контрол, управление на мониторинг на данни за поливни норми. Също така – инвестиции за превенция на болести по животни, регенеративно и консервационно земеделие, събиране и анализ на данни за отпадъците, които се генерират от стопанството. Интервенцията включва още инвестиции в оптимизиране на почвените обработки, употребата на торове и препарати за растителна защита. Субсидията е до 50 процента от общия размер на допустимите разходи, като може да се увеличи с 25 процента за кандидати, които са групи и организации на производители и кооперативни обединения на стопани.

В съвременния свят агробизнесът се развива не с дни, а с часове. Новата Обща селскостопанска политика отчита този факт. Тя обаче е ориентирана в зелена посока – можем да бъдем високотехнологични, като в същото време опазваме света, в който живеем. Иновациите дават полезни отговори на тези въпроси. Затова и фокусът върху тях е специален.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.