1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Надграждане на подхода ВОМР в новия програмен период

Надграждане на подхода ВОМР в новия програмен период

Уебинар, организиран от АГРО ТВ, с участието на Стефан Спасов от МЗм

 

„Подходът ВОМР – надграждането“ е уебинар, организиран от АГРО ТВ, с участието на Стефан Спасов, началник на отдел ВОМР, Дирекция ПРСР, МЗм, и на представители на Местни инициативни групи. По време на събитието участниците разказаха как ЛИДЕР прерасна във ВОМР, как се развиха малките населени места благодарение на МИГ и на европейските средства, какво предстои в периода 2023-2027 г.

България – сред пионерите в прилагането на ЛИДЕР

От 2009 г. България стартира участие в изграждането на подхода ЛИДЕР. В периода 2007-2014 подходът стана част от ПРСР и тогава започна същинското му прилагане, разказа Стефан Спасов.

ЛИДЕР дава права на местните общности да ориентират европейското финансиране според спецификите на различните територии и необходимости. За периода на прилагането на подхода в селските райони у нас са извършени много на брой и като стойност инвестиции, които са видими и променят облика на малките населени места. По време на уебинара представители на Местните инициативни групи и бенефициенти споделиха успешен опит при прилагането на подхода.

Надграждането на подхода през годините

През първия програмен период 2007-2014 г. на територията на 57 общини с население около 800 000 жители са действали 35 МИГ. Тогава ЛИДЕР е бил финансиран само от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Сключени са договори за 1330 проекта. От бюджет 77 млн. евро са усвоени около 60 млн. евро.

През периода 2014-2020 подходът, преименуван на ВОМР, започва да се финансира от още два фонда – Европейския социален фонд и Европейският фонд за регионално развитие. Така целият ресурс нараснал на около 400 млн. лева. Тогава Местните инициативни групи са 64 на брой и обхващат двойно повече население – над 1,6 млн. жители в 117 общини. Към момента са договорени около 90-95% от средствата по оперативните програми. По ПРСР през 2021-2022 г. бяха отпуснати допълнителни средства към стратегиите, които продължават да се договарят. „Забавянето е наваксано и разглеждането се движи в добри срокове. Около 3 000 проекта ще бъдат одобрени по всички програми. Договарянето и разплащането на средствата по ПРСР е до края на 2025 г.“, съобщи Стефан Спасов.

Какво предстои

В новия програмен период 2023-2027 г. още повече Местни инициативни групи ще бъдат одобрени - над 90 броя. Те ще обхващат около 200 общини и население над 2 млн. в селските райони. За подхода ВОМР са заделени 8% от бюджета на Стратегическия план или това са 282 млн. евро. Заедно с другите програми - Околна среда, Образование, Конкурентоспобност и иновации в предприятията, Развитие на човешките ресурси, се формира значителен бюджет – около 400 млн. евро, с цел по-мащабно присъствие на ВОМР на местно ниво. Многофондовите стратегии позволяват инвестиции в почти всички сфери на икономическия и социалния живот, подчерта Стефан Спасов.

Новости и облекчени условия

Новото е, че многофондовите стратегии вече ще се изпълняват на едно място – не както досега с участието на 5 управляващи органа, а изпълнението на целия подход ВОМР ще бъде съсредоточено на едно място. Стратегиите и проектите ще се одобряват по правилата на водещия фонд – тоест, по Стратегическия план, с управляващ орган Министерство на земеделието. В ДФЗ ще се сключват договорите и ще се извършват плащанията по всички програми.

Стефан Спасов припомни, че след проведен през миналата година прием по подмярка 19.1, която финансира изготвянето на стратегии за новия програмен период, от 111 кандидати са одобрени 107. През новия програмен период усилията ще са насочени към по-бързо разглеждане на проектите, категоричен е Стефан Спасов. Той уточни: „Изготвяме нормативен акт, в който са описани всички етапи на прилагането на подхода и който предполага облекчение на всички процедури.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.