1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Насърчаване на естественото опрашване ще се подпомага в новата ОСП

Насърчаване на естественото опрашване ще се подпомага в новата ОСП

Какви са условията?

 

Пчеларите са неразделна част от възраждането на българското производство на плодове и зеленчуци – заради опрашването. Има интервенция в Стратегическия план, по която и двата сектора могат успешно да си сътрудничат. Това заяви на форума на градинарите в Пловдив Сребрин Илиев, председател на Националния браншови пчеларски съюз, като уточни: 

„Земеделските култури се нуждаят от опрашване. Тези буферни ивици дават изключително полезна и разнообразна храна на пчелите. Ние ще се опитаме да разработим някаква методология, някаква форма на съвместна дейност между градинари и пчелари.“  

CAP-fevruari

По Втори стълб специфичната интервенция, насочена към сектор „Пчеларство“, е насърчаване на естественото опрашване. По мярката ще се поемат ангажимент за осигуряване на естествено опрашване от пчелни семейства в планински райони и защитени зони от мрежата Натура 2000. Могат да кандидатстват земеделски стопани, които са собственици или ползвателите на пчелини с история. Бенефициерите трябва да са регистрирани в електронната платформа ЕПОРД. Максималният брой пчелни семейства, за които може да се отпусне финансова помощ е 250 бр. За да се осигури устойчивост на практиките за опрашване, кандидатът за подпомагане запазва подпомагания брой пчелни семейства в годините на ангажимента.

Ставките са следните:

• Стопанство с пчелин до 150 кошера – 1577 евро годишно;

• Стопанство с пчелин от 151 до 250 кошера – 3865 евро годишно.

 

По второто направление от интервенцията Насърчаване на естественото опрашване кандидатът за подпомагане поема ангажимент за осигуряване на опрашване чрез преместване и разполагане на пчелни семейства в земи с естествена растителност или земеделски култури. Предоставя договор със земеделски стопанин за площите, на които ще се извършва опрашването и периода на извършване на дейността. Максималният брой пчелни семейства, който се подпомага по дейността е до 50 броя. Ставката е 1226,59 евро годишно.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.