1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Национална мрежа по ОСП - част от системата АКИС

Национална мрежа по ОСП - част от системата АКИС

Тя продължава работата на Национална селска мрежа, но с разширен обхват

 

Националната селска мрежа се структурира във всяка една държава членка по правилата на регламента за селските райони, обясни Таня Дъбнишка, която е била част от екипа на звеното за управление на НСМ у нас. Основна роля на НСМ е да мобилизира и привлече всички заинтересовани страни от политиката за развитие на селските райони за съвместна работа под различен формат, като основната цел е да се подобри прилагането на ПРСР. В периода 2018-2022 са изпълнени многобройни активности, свързани с различни тематични работни групи, както и темата АКИС и нейното разписване в стратегическия план, темата за smart villages – една нова концепция на ЕК, проучвания за ефектите на Стратегията От фермата до трапезата и Стратегията за биоразнообразието, анализи, анкетни проучвания, обучения на потенциални бенефициенти, обучение на администрацията с партньори от ЕК, работа по теми като Зелената сделка, иновациите в агросектора и подготовката на бенефициенти по подмярка 16.1, популяризиране на добри практики на реализирани проекти на Иновативни групи от различни страни членки. 
CAP-fevruari
Какво следва?
 
Регламентът за стратегическите планове задължава страните членки в рамките на 12 месеца от одобряването на плановете, да изградят и структурират Национални мрежи по ОСП, покривайки тематиките по двата стълба на ОСП, както и пазарните мерки и оперативните програми. От бюджета на техническата помощ на Стратегическия план се заделя сума в размер до 2% за създаване и обслужване на Национална мрежа по ОСП.
Тази национална мрежа ще бъде част от системата АКИС, която представлява структурирани връзки и взаимодействия между всички съветници и научни изследователи, които работят в полза на това да повишат знанията, да допринесат за трансфера на иновации към земеделския сектор.
 
Функционирането на АКИС ще се подкрепя и насърчава чрез различните интервенции на стратегическия план по мерките за обучения и консултантските пакети.
Ролята на АКИС, която е елемент от модернизацията на ОСП, е да съдейства да се повишават знанията на фермерите по отношение на това как по-ефективно и целесъобразно да използват компонентите на околната среда, да са по-иновативни. АКИС трябва да научи земеделците как да направят зеления и дигитален преход на агросектора. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.