1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци в планинските райони с размер на площите до 1,5 ха

Обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци в планинските райони с размер на площите до 1,5 ха

Ставката е 1,214.58 евро на хектар

 

Право на подпомагане по интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове и зеленчуци в планинските райони имат земеделски стопани, чиито стопанства са изцяло в планински райони и са с размер до 1,5 ха. Земеделските стопани стопанисват и заявяват за подпомагане минимум 0,5 ха (заедно или поотделно) допустими за подпомагане площи с плодове и зеленчуци от следните видове култури: фасул (за зърно и зелен), домати, краставици, корнишони, патладжани, пипер, лук, чесън, моркови, зеле, дини, пъпеши, ягоди, малини, ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, сливи (Prunus domestica) и десертно грозде.

Ставката е 1,214.58 евро на хектар.

Изисквания към площите по интервенцията

Заявените площи от кандидатите по интервенцията подлежат на подпомагане, когато:

1. са заети с фасул (за зърно и зелен), домати, краставици, корнишони, патладжани, пипер, лук, чесън, моркови, зеле, дини, пъпеши, ягоди, малини, ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, сливи (Prunus domestica) и/или десертно грозде и са с минимална площ на парцела 0,1 ха;

2. отговарят на изискванията за допустимост по Основното подпомагане на доходите за устойчивост;

3. през 2023 г. на допустимите площи със заявените за подпомагане култури са спазени минималните агротехнически мероприятия, позволяващи получаването на добив от тях, които се установяват при проверка на място (чрез инспекция на земеделското стопанство и/или методи за дистанционно наблюдение).

Площите с "фасул (за зърно)" се заявяват само по една от следните интервенции: Обвързано с производството подпомагане на доходите за протеинови култури или Обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове и зеленчуци в планински райони.

Земеделските стопани, кандидатстващи по тази интервенция не могат да заявяват останалите интервенции за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци, с изключение на интервенцията за Обвързано с производството подпомагане на доходите за плодови насаждения до встъпването им в плододаване.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.