1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. ОСП помага при борбата с антимикробната резистентност

ОСП помага при борбата с антимикробната резистентност

У нас ще се прилага интервенцията Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност

 

Сред основните предизвикателства, пред които е изправено селското стопанство, са подобряване на неговия отговор на потребностите на обществото по отношение на храните и здравето, намаляване на разхищението на храни и подобряване на здравето на животните и хуманното отношение към тях.

Доказано е, че прекомерната употреба на антибиотици при селскостопански животни пряко води до повишена резистентност при хората. Борбата срещу тази резистентност трябва да се води на всички фронтове, а Общата селскостопанска политика допълва политическите и финансовите действия, водени на национално равнище и на равнище Европейски съюз.

В своята стратегия "От фермата до трапезата" Европейският съюз е определил целта до 2030 година общите продажби на антибиотици в животновъдството и аквакултурите да паднат наполовина. Мерки за постигане на тази цел са предвидени и в националните стратегически планове по Общата селскостопанска политика. Тези мерки включват повишаване на хуманното отношение към животните, за което стопаните получават финансиране по линия на ОСП.

Европейската комисия прие своя фармацевтичен пакет и допълнителни действия за засилване на борбата срещу антимикробната резистентност.

За настоящия програмен период до 2027 година почти всички държави са включили такива мерки в стратегическите си планове. Това обхваща широк спектър от начинания чрез комбинации от практики, инвестиции, сътрудничество и обучение.

Общо 6,3 милиарда евро финансиране от Брюксел са предназначени за подкрепа на доброволни действия по екосхемите и развитието на селските райони. Като цяло, тази подкрепа има за цел да достигне 23 процента от животинските единици в Общността.

Помощта, отпусната за биологичното земеделие, също допринася за по-доброто хуманно отношение към животните и намалява употребата на антимикробни средства.

Какво е предвидено в България?

У нас ще се прилага интервенцията Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност. Чрез предвидените дейности по интервенцията ще се осигури по-дълъг период на пасищно отглеждане и повече свободно пространство в помещенията за отглежданите животни, което ще окаже благоприятно влияние върху тяхното здраве и благосъстояние, ще подобри жизнеността им и ще спомогне за повишаване на качеството на произведената продукция.

Интервенцията цели и намаляване употребата на антимикробните средства, като същевременно се подобри здравето на животните. Превенцията на инфекциите стои в основата на намаляването на употребата и необходимостта от антимикробни средства, поради което дейността е насочена към подобряване здравния статус на животните чрез изпълнение на мерки, които допринасят да се намали употребата на антибиотици и да се подобри устойчивостта на животните към инфекции.

По интервенцията ще се предоставя финансова помощ за допълнителни разходи и пропуснати доходи, вследствие на доброволно поети едногодишни ангажименти за хуманно отношение към животните, както и намаляване антимикробната резистентност при отглеждане на ЕПЖ /говеда и биволи/ и ДПЖ /животни от рода на овцете и козите/.

Намаляване употребата на антимикробни средства изисква изпълнение на програма за превенция и контрол на значимите заболявания на ниво животновъден обект. Подпомагане по дейността се отпуска за покриване на допълнителни разходи за имунопрофилактични мероприятия на значими бактериални, както и значими вирусни заболявания, причиняващи вторични инфекции, за които има одобрени ваксини, но същите не попадат в обхвата на мерките от Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите, финансирани от държавния бюджет. Списъкът на тези заболявания и одобрените за тях ваксини се изготвя и предоставя от Българската агенция по безопасност на храните. По дейността могат да се покриват и разходи, свързани с поставяне на ваксини, извършване на допълнителни прегледи от страна на регистрирания ветеринарен лекар, разходи за вземане на проби от животни /партиди продукти и др.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.