1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. След 2023 г.: За първи път в историята на подхода ЛИДЕР ще има такъв голям бюджет за развитие на малките населени места

След 2023 г.: За първи път в историята на подхода ЛИДЕР ще има такъв голям бюджет за развитие на малките населени места

Ще се прилагат многофондови стратегии за развитие

 

Към момента в България функционират общо 64 МИГ-а на територията на 117 общини. От тях 39 МИГ-а прилагат многофондови стратегии за местно развитие, останалите 25 са еднофондови. 
„За следващия програмен период очакваме всички стратегии, които бъдат одобрени, да са многофондови. Това е заявено от Местните инициативни групи, това е намерението и на Управляващия орган на ПРСР, и на всички други програми, които финансират подхода, тъй като многофондовото финансиране предоставя доста по-големи възможности за многосекторно развитие на малките населени места“, коментира Стефан Спасов, началник на отдел „ВОМР“ в МЗм. 
През новия програмен период 5 програми ще финансират стратегиите за Водено от общностите местно развитие. Ще се правят инвестиции, които ще бъдат, от една страна, в обществена полза, а от друга – и в частния сектор.
ProektCap1
„Бюджетът на ВОМР ще бъде увеличен в сравнение със сегашния програмен период, като очакваме покритие от 80-90 процента на територията на страната. За тази цел сме отворили максимално териториалния обхват на подхода, като от него се изключват само градове над 30 000 жители в строителните им граници, всички други територии на страната са допустими за подхода“, каза още Спасов. 
По думите му през новия програмен период очакванията са Местните инициативни групи да бъдат над 80. По стратегическия план, в който влиза ПРСР, ще бъдат заделени 560 млн. лева, като общият бюджет за финансиране на подхода ВОМР, заедно с другите четири оперативни програми, ще бъде около 850-900 млн. лева. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.