1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Водим преговори с Брюксел да намалим с един месец летния период по ДЗЕС 6

Водим преговори с Брюксел да намалим с един месец летния период по ДЗЕС 6

Очаква се стандартът да окаже положителен ефект върху предотвратяване на почвената и водна ерозия

 

Прилагането на ДЗЕС 6 (Минимална почвена покривка през периоди и на площи, които са най-чувствителни) е свързан с редица предизвикателства за земеделските стопани у нас. Очаква се стандартът да окаже положителен ефект върху предотвратяване на почвената и водна ерозия. Мулчирането и оставянето на растителни остатъци също допринася за подобряване на механичния състав и подобряване на водопоглъщателната способност на почвено поглъщателния комплекс. В допълнение, обработката напречно на склона на съответния парцел способства за намаляване на оттока и отмиването на горния почвен хоризонт при терени склонни към ерозия. при който се изисква минимална почвена покривка от 80% на площите в стопанството, за да се избегне гола почва в най-чувствителните периоди.

„При изпълнението на ДЗЕС6 имаме летен и зимен период. Когато един парцел няма наклон, той попада в летния период. Летният период е от 1 юли до 30 октомври, като в момента вървят преговори, за да можем да намалим с един месец този летен период - да е до септември евентуално, но това тепърва се уточнява“, заяви на Деветата национална среща на АЗПБ Даниел Йорданов, старши експерт в Дирекция "Растениевъдство", МЗм.

По думите му, когато площите в едно стопанство са с наклон над 10 процента или 6 градуса, тогава трябва да се спазва зимният период, който е от 1 ноември до 15 февруари. „Ако заявявате терен с наклон, на него трябва да има растителни остатъци. Примерно, ако заявите 10 хил. дка, върху 8 хиляди дка трябва да има постоянна покривка, но това не означава, че не можем да обработваме. Примерно, едно продълбочаване би могло да се осъществи, защото почвената покривка ще остане, може да се оставят всякакви стърнища. Изискването е да има почвена покривка, но минимални обработки също биха могли да се правят“, уточни експертът.

Какви намаления в плащанията ще търпят земеделските стопани, когато не изпълняват част от стандартите? Една от причините е, че българските поземлени отношения нямат еквивалент в европейското прилагане. Отговори даде Аделина Стоянова, директор на дирекция "Директни плащания" в земеделското министерство: „През първите две години, а може би и следващите, трябва да бъдем доста гъвкави по отношение на това дали да налагаме намаления на плащанията или не на фермерите в случаите, когато те не могат да бъдат държани отговорни за това неспазване. А по отношение на санкциите всички държави имат пълната свобода да наложат намаления или санкции на плащанията по начина, по който те преценят съгласно техните национални условия. Така че, имаме гъвкавост по отношение на намаленията, свързани с прилагането на стандартите. Ние в момента подготвяме нов кръг от преговори с ЕК по отношение прилагането на ДЗЕС6, ДЗЕС 7 и ДЗЕС8.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.