1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Земеделската комисия в ЕП обсъди напредъка на стратегическите планове

Земеделската комисия в ЕП обсъди напредъка на стратегическите планове

Войчеховски: Искаме подкрепата чрез ОСП да бъде справедлива

 

Националните стратегически планове по Общата селскостопанска политика бяха обсъдени на заседанието на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европарламента.

Въвеждайки в темата, председателят на комисията Норберт Линс припомни, че след като бяха одобрени от Европейската комисия, всички стратегически планове влязоха в сила на 1 януари.

„Нашата задача е постоянно да разглеждаме случващото се със законодателството. Какво е взаимодействието между ЕК и държавите членки по тези стратегически планове, които са за пет години. Имаме възможност да упражняваме контрол и за внасяне на промени. Искаме да видим какво ще бъде въздействието върху развитието, вкл. и геополитическото развитие.“

Комисар Войчеховски направи кратък преглед как държавите членки използват инструментите на ОСП за подкрепа на фермерите и за постигането на общите цели.

„Искаме подкрепата да бъде справедлива, затова целта е за по-малките стопанства да има по-високи плащания на хектар. Всяка година 4 милиарда ще бъдат преразпределяни в комбинация с други средства, заделени конкретно за малките селски стопанства. Ще има специална подкрепа за екологични схеми. Държавите членки вече имат повече яснота. Ще дадат повече възможности на селските стопани, за да се гарантират техните приходи.“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.