1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 140 милиона лева дава държавата на тютюнопроизводителите

140 милиона лева дава държавата на тютюнопроизводителите

Половината от сумата - 70 милиона, ще бъде изплатена до края на август

Тютюнопроизводителите ще получат общо 140 милиона лева тази година от държавата, това съобщи депутатът от ГЕРБ Иван Петров, който е и вносител на измененията в закона за тютюна, пише dariknews.bg. Изявлението му дойде ден след най-големия за последните години протест на производители от Хасковски и Кърджалийски регион.

Преди визитата на правителствената делегация в Япония е била проведена среща по проблемите на производителите на ориенталски тютюни.На нея са присъствали премиерът Бойко Борисов, министрите на земеделието и на финансите Мирослав Найденов и Симеон Дянков и народни представители.

Там е станало ясно, че са договорени 140 милиона лева с Европейската Комисия, които да бъдат платени на тютюнопроизводителите през 2011 година. Половината от сумата - 70 милиона, ще бъде изплатена до края на август, а останалата до края на годината.

В европейските страни не се дават пари за тютюнопроизводство, коментира Петров.  А тук ще се плаща и на хора, които не са произвеждали тази година тютюн, но са били тютюнопроизводители в последните три години. Целта е тези хора да успеят да се приспособят към новите условия на пазара. Вариантите са или да отглеждат други сортове тютюн или изцяло други култури, каза още депутатът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.