1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 47 мандри у нас ще правят сирене само от мляко

47 мандри у нас ще правят сирене само от мляко

В регистъра на агенцията за безопасност на храните има вписани 254 млекопреработвателни предприятия

29 са мандрите, които ще правят “деликатеси”, но не и традиционните ни млечни продукти. Над 10% от млекопреработвателните предприятия у нас ще правят занапред само "имитиращи продукти" с палмови и други растителни мазнини. Те се отказват от производството на натуралното бяло саламурено сирене и кашкавал изцяло от краве мляко, показват най-новите данни на агенцията за безопасност на храните. В регистъра на агенцията има вписани 254 млекопреработвателни предприятия.

Прави впечатление обаче, че голяма част от мандрите са с временно преустановена дейност - цели 20. Не е ясно защо - дали кризата ги е принудила да спрат доброволно производството, не могат да отговорят на изискванията или пък още мислят дали да правят само сирене от мляко или от палмово масло. Право на всяко предпритие е по всяко време и независимо от причините да поиска временно спиране на дейността, обясниха от агенцията по храните. Затова и ако се извадят неработещите в момента предприятия, тези, които ще правят ментета на оригиналите, стават дори и повече от 10 на сто, съобщи д-р Татяна Николова от агенцията по храните, цитирана от "24 часа".

Преди влизането в сила на наредбата от 1 януари пък се оказва, че на практика всяка трета мандра е ползвала палмово масло за суровина. В същото време обаче има и такива, които са предпочели да заложат на истинските млечни продукти след Нова година. От 76 мандри, които досега са ползвали растителни мазнини, 47 са се отказали и са декларирали, че ще правят сирене само от мляко.

Според наредба за изискванията към млечните продукти, влязла в сила на 1 януари, едно предприятие може да произвежда сирене или само от мляко, или само от палмово масло. Забранено е на една линия да има и двете производства, както доскоро масово работеха фирмите. За смяна на суровината трябва да се подаде уведомление до агенцията по храните. Преминаването от мляко към заместването му с растителни мазнини може да стане веднъж на 6 месеца. Обратното обаче може да се прави по всяко време.

Целта е да защитим потребителите и те, когато купуват млечни продукти, да правят информиран избор, коментира д-р Николова. По закона за храните на един адрес може да има регистрирано само едно предприятие с един БГ номер. Това означава, че няма как там да има дори 2 различни производствени линии - една за сирене и една за имитиращи продукти. Така излиза, че е забранено предприятие да прави едновременно истинско краве кисело мляко и сирене с палмово масло. Целта е някой, като декларира, че няма да ползва растителни мазнини, това да е за всички млечни продукти, за да няма после оправдания, че работник по погрешка е натиснал копчето с палмата.

От 7 януари започнаха масирани проверки по предприятия и в търговската мрежа за изпълнение на наредбата, каза д-р Николова. Те ще продължат до края на месеца. Едва след това ще има първи данни доколко бизнесът спазва новите правила и дали има санкции. Глобите стигат до 10 000 лв., предупреди шефът на агенцията по храните д-р Йордан Войнов. При повторно нарушение дори може да се стигне до затваряне на предприятието.

За да се види какви са тенденциите в сектора - дали палмата или млякото ще има превес, пък трябвало да се изчака поне половин година. След това може да се анализира дали има такива, които са започнали да правят истински млечни продукти, но са се отказали и са минали на растителни мазнини заради по-добър пазар. В същото време ще се види и дали пък мандри са се отказали от палмовото масло, за да правят оригиналните сирена и кашкавали.

Няма нарушение, ако имитиращите продукти се наричат "деликатеси", това не е новост и се правеше и преди Нова година, коментираха експертите. Затова и хората били информирани и нямало да се подведат, че това е много качествен оригинален млечен продукт. За ментетата са забранени на етикети или реклама думи като сирене, кашкавал и млечен продукт, които можели да заблудят потребителите, че става дума за храна от 100% мляко. Предприятията, избрали да правят "деликатеси", ще продължат да имат право да изкупуват сурово краве мляко, защото то също се използва в рецептите на имитиращите продукти.

Хванаха 32 ментета през 2012 г.

250 проби от млечни продукти в търговската мрежа са изследвани за наличие на растителни мазнини през 2012 г., казват от агенцията по храните. При 32 случая е открито такова съдържание. Това означава, че производители и търговци са излъгали на етикетите, че това са чисти от палма млечни продукти.

През миналата година дори стана факт и затварянето на първото млекопреработвателно предприятие у нас заради системно използване на растителни мазнини, без да е упоменато. В дряновското "Милпак" на 2 пъти бяха открити в партиди етикетирани като краве масло. Фирмата временно се раздели с лиценза си да произвежда млечни продукти.

150 000 крави у нас чакат по-добър живот

Около 150 000 са кравите у нас, които живеят в неотговарящи на евроизискванията сгради и условия и съответно млякото им не може да се продава на общия европейски пазар. В момента от него могат да се правят млечни продукти само за България, но и това ще бъде забранено на 31 декември 2013 г., когато изтича т.нар. дерогация, позволена от Брюксел.

Собствениците трябва да решат дали кравето мляко ще остане само за собствена консумация, или ще направят инвестиции да покрият евроизискванията, коментира Аделина Стоянова от агенцията по храните. Изискването на ЕС е соматичните (телесни) клетки в 1 милилитър мляко да паднат под 400 000 броя, а общият брой микроорганизми да са най-много 100 хил.

Реално фермерите трябва да са готови с евроизискванията до август, защото има 4 месеца технологично време за вземане на периодични проби за качеството на млякото, преди стопанствата да влязат в регистъра, на отговарящите на критериите на Брюксел, предупреди Стоянова. И след 1 януари 2014 г. дребните стопани ще имат право на до 3 едри животни и теленца до 1 г. за лична консумация.

Инспекторите обаче казват, че ще има строг контрол и продажбата на сурово мляко по улици и пазари в пластмасови бутилки ще бъде стопирана. Към края на 2012 г. у нас има регистрирани 3078 ферми от т. нар. първа група, която е изцяло по евроизискванията със 137 689 дойни крави.

Други 484 ферми са втора група - постигнали са условията на ЕС за сграден фонд, но все още суровото мляко не отговаря на критериите. В тях има 9334 животни. Проблемни оставали 76 хил. ферми от третата група с около 200 хил. крави. Към 40 хил. от тях били стопани с по 1 крава и те реално ползвали млякото за собствена консумация. Още поне 10 000 са едрите животни, които можело да бъдат насочени към отглеждане за месо.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.