Агенцията по храните рекетира бизнеса за чиновнически грешки

786 000 лв. ще прибере ведомството от пререгистрацията на магазини, ресторанти, борси и складове

За пореден път коректният български бизнес ще плаща за чиновнически неразбории. Агенцията по храните е решила да не признава съществуващите безсрочни регистрации и да пререгистрира всичките 131 000 магазини, ресторанти, заведения за бързо хранене и фабрики за храни от неживотински произход.

За да влезе в новия национален регистър, всеки бизнесмен ще плати такса от 6 лв. Така ведомството ще изкара 786 000 лв. и щяло да засили контрола, който досега инспекторите извършвали по сбъркана философия.

"Ако някой предприемач не плати таксата и не се пререгистрира, то по Закона за храните той няма право да търгува със стоки, т.е. ще бъде затворен", обявиха вчера пред в. "Сега" от ведомството. Оттам твърдят още, че пререгистрацията е безсрочна и "ще се прави на бланка на новата агенция по храните".

Никъде в закона за храните обаче не е записано, че търговците трябва задължително да се пререгистрират след създаването на агенцията. Това е своеволно тълкувание на правния отдел на агенцията. По принцип работещите в момента търговци вече имат безсрочни регистрации по същия закон за храните, но регистрите са водени в РИОКОЗ, която се вля в тази агенция по храните.

"Това е поредният произвол на администрацията над бизнеса, който е прокризисен. Агенцията по храните поема РИОКОЗ и с активите и с пасивите му, така че трябва да признава официалните му документи. Освен това не се знае дали наред с тези такси няма да се оказва рекет над бизнеса за още пари. И ако дойде нова власт след няколко години, нова ли безсрочна пререгистрация ще правим", възмути се Божидар Данев от Българската стопанска камара.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.