1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Аграрни стоки за 42,3 милиарда евро е изнесъл Европейският съюз през второто полугодие на 2014-та

Аграрни стоки за 42,3 милиарда евро е изнесъл Европейският съюз през второто полугодие на 2014-та

Въпреки руското ембарго това е ръст с 1,7 % в сравнение с миналата година

Аграрни стоки за 42,3 милиарда евро е изнесъл Европейският съюз през второто полугодие на 2014-та. Въпреки руското ембарго това е ръст с 1,7 % в сравнение с миналата година.

Русия затвори границите си за земеделски продукти от Запада през август. Отпадането на този пазар обаче е компенсирано от трети страни, така че през втората половина на годината Съюзът е изнесъл повече, отколкото по същото време на 2013-та. Тогава стойността на експортираните меса, млечни продукти, плодове, зеленчуци и зърнени култури е била 41,6 милиарда евро.

Най-големият пазар за европейските стоки са Съединените Щати. За там износът е нараснал с 9% и е бил за 6 милиарда. На второ място е Китай с 2,7 милиарда и ръст от 8 %, следван от Алжир с малко повече от един милиард. Като резултат на ембаргото износът за Русия е намалял с 36%. С една четвърт е паднал и експортът за Саудитска Арабия.

Най-тежки са били последиците от руската забрана за Финландия, чийто експорт е паднал с 33 на сто. Други страни, като Франция и Германия например, също са отбелязали спад.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.