1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Аржентина отмени забраната за износ на говеждо месо

Аржентина отмени забраната за износ на говеждо месо

Мярката беше въведена, за да свали цените на вътрешния пазар

30 дни след въвеждането на тотална забрана за износ на говеждо месо, аржентинското правителство я отмени частично. Мярката беше въведена, за да свали цените на вътрешния пазар.
 
Когато през май властите в Буенос Айрес спряха експорта на говеждо месо, фермери и преработватели в страната започнаха масирани протести, стигна се и до стачни действия, при които кланиците спряха доставките си за магазините. След изтичане на едномесечния срок сега търговците отново имат право да изнасят, но само до 50% от средните месечни количества от миналата година. Първоначално това ограничение ще остане в сила до края на август, а дали ще продължи и след това, ще зависи от развитието на цените на вътрешния пазар. Под забрана остава износът на някои от най-популярните в Аржентина парчета месо. 
 
Към момента южноамериканската страна е четвъртият най-голям износител на говеждо в света. През 2020-та експортът достигна 819 хиляди тона месо и кожи на стойност близо 3 милиарда евро, най-вече за Китай, Германия, Чили и Израел. Говеждото има дял от 5 процента от целия износ на Аржентина.
 
В страната месото е превърнато едва ли не в култ. Затова и правителството спря експорта, тъй като само през май тази година то беше поскъпнало със 76 процента спрямо май 2020-та. Всяка година на глава от населението се падат по 50 килограма месо. За сравнение – средният европеец консумира около 10 килограма годишно. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.