1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Българите замениха свинското с пилешко

Българите замениха свинското с пилешко

В момента в търговската мрежа цената на свинското се е понижила с около 2 лева за килограм

Българите консумират все по-малко свинско, а наблягат на пилешкото месо, което освен че е по-евтино, е и по-диетично, коментираха в четвъртък за "Новинар" месопроизводители.

От Асоциацията на месопреработвателите потвърдиха тенденцията за намалената консумация на традиционното иначе свинско месо. По техни данни се очаква до края на тази година производство да намалее с близо 10 на сто спрямо количеството, изядено през 2008 г. Заради намаленото потребление на свинско месо цената му драстично пада. В момента 100 килограма се продават за около 147 евро, което е с около 15 на сто по-евтино от миналата година, сочат данните на месната организация.

Притеснени сме от тази тенденция, тъй като в условия на икономическа криза това може да доведе до финансови затруднения и дори фалити на предприятия, коментираха производители. Причината е, че малките месни предприятия са изтеглили кредити, за да модернизират фермите си и да ги приведат според евроизискванията, а при намалено производство трудно биха могли да погасяват вноските си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.