1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. България е втора по спад на продажбите на дребно в ЕС

България е втора по спад на продажбите на дребно в ЕС

В Европейския съюз и еврозоната индексът през октомври се увеличава с 1.8% спрямо същия месец предходната година

България отчита спад на продажбите на дребно през октомври от 4.8% на годишна база, като в страните от ЕС тя заема второ място и се нарежда след Малта, която отчита понижение от 6.7%, показват данните от Евростат.

Страната запазва сравнително едно ниво на спад през последните четири месеца, като то варира средно около 4.7%. На месечна база, продажбите на дребно в България се понижиха с 0.6%, показват данните, публикувани от европейската статистическа агенция в петък.

В Европейския съюз и еврозоната индексът през октомври се увеличава с 1.8% спрямо същия месец предходната година, докато спрямо предходния месец увеличението е 0.4% и 0.5% респективно. Продажбите на дребно са се увеличили в десет страни от съюза, в седем са се понижили, а в Ирландия и Великобритания няма промяна на годишна база. Най-силен ръст е отчетен в Полша (12.8%), следвана от Белгия (9.4%) и Латвия (4.9%). От осем страни няма изнесени данни, сред тях са Италия, Гърция и Португалия.

Данните за продажбите на дребно показват увеличение на потреблението в Европа, но и подчертават разграничението между централните европейски икономики в еврозоната и тези от периферията, коментира "Уолстрийт джърнъл". Доста от икономиките по периферията са и подложени на допълнително напрежение, заради мерките за ограничаване на държавните бюджети, което удря потреблението, коментира още изданието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.