1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. България спечели от руската забрана за износ на зърно

България спечели от руската забрана за износ на зърно

България, Румъния и Молдова всъщност са успели да запълнят празнината след руското експортно ембарго

След като миналия август Русия забрани износа на зърно от страната, за да гарантира хранителния си баланс, а Украйна я последва, другите страни – производители на зърно от Черноморския регион получиха възможност да изнесат повече продукция – пише специализирания аграрен сайт АПК – информ.

Диана Донева, директор на компанията Scanwel, твърди, че има видим ръст в износа на зърно от България, Румъния и Молдова. За тези държави селскостопанската 2009/10 година се е оказала доста благоприятна.

По време на международната Зърнена търговска среща, която се провежда от 17 до 19  април в Шарм ел-Шейх в Египет, Донева е посочила данни, че трите страни са изнесли 4.4 млн. тона пшеница, 3 млн. тона царевица и 1.1 млн. т. ечемик.

Тази година обаче се очаква да е още по-добра за износителите от България, Румъния и Молдова. Според експерта те ще изнесат до 5.5 млн. тона пшеница, както и 4.1 млн. тона царевица и 1.5 млн. тона ечемик.

Така България, Румъния и Молдова всъщност са успели да запълнят празнината след руското експортно ембарго, като до въвеждането му на 15 август Русия е изнесла 3.1 млн. тона пшеница, 1.6 млн. т. в това число за Египет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.