1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. България води в износа на слънчогледови семена и шрот

България води в износа на слънчогледови семена и шрот

Силен ръст при житните култури и черешите

България е на първо място в света по износ на слънчогледови семена и на слънчогледов шрот. Държим и второто място при износа на нерафинирана анодна мед, патешко и пуешко месо, временно консервирани череши и семена от кориандър. Трети сме в света при износа на калцинирана сода, тютюни на листа, рапица.

Като цяло се придвижваме с две места нагоре в класацията на страните износителки, като за 2013 г. България заема 63-то място. Това показва анализ на Българската стопанска камара (БСК) пише mediapool.bg.

През последните пет години българските фирми постигат средногодишен ръст на износа от 15%, докато световният внос расте с 10% средногодишно. Това означава, че успяваме да изместим други доставчици на глобалните пазари.

Ръстът на износа на при житните култури е 50% през миналата година спрямо предходната, а за последните пет е средно 31% при ръст на световния внос от 13%.

Износът на пшеница продължава да чупи рекорди и бележи стабилен ръст от 33% за периода 2009-2013 г., увеличава експортни цени и заема нови пазари. България се изкачи едно място нагоре и е на 11 място в света по износ на пшеница, като всички държави преди нас имат поне 3-4 пъти по-голяма територия от тази на България.

България изнася пшеница за Испания 23%, Румъния 11%, Либия, Италия, Гърция, Сирия. Най-добри цени обаче постигаме в ОАЕ, Ливан и Египет – средно около 320 - 330 долара/тон.

Страната ни е на първо място в света по износ на слънчогледови семена, като износът им през миналата година се е увеличил с 46% спрямо 2012 г. Най-голяма част от износа е за Холандия, Турция, Франция, Португалия, а най-добри цени постигаме в Германия и Великобритания. С изключение на тях двете, експортните ни цени са около 530-580 долара/тон, което е близо до средните цени на конкурентите ни - 600 долара/тон.

Впечатляващ е ръстът при износа на царевица – 125% за една година, като до момента тази стока не е попадала сред водещите в експорта. През 2013 г. обаче вече сме на 11-то място в света по износ на царевица, като изнасяме в повечето страни от Европейския съюз и Средиземно море.

При временно консервираните череши, т.нар. пулп, сме втори в света, като през миналата година сме изнесли череши за близо 20 млн. долара. Страната ни държи една пета от световния износ при черешите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.