1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Българските производители на вино имат голям потенциал за износ на продукция в Южна Корея

Българските производители на вино имат голям потенциал за износ на продукция в Южна Корея

Стокообменът между Корея и България през 2010 г. се е увеличил със 120%

Българските винопроизводители имат голям потенциал за износ на продукция в Южна Корея. Интерес за потребителите в източноазиатската страна представляват също българското месо, млечни продукти, дрехи и козметика. Това стана ясно на българо-корейския бизнес форум, който се проведе в четвъртък (27.11.2011г.) в София. На него бяха представени възможностите за партньорство след влизането в сила на споразумението за свободна търговия между Корея и ЕС. 

Храните и напитките са основната група стоки, които България може да изнася за Южна Корея. "Виното е номер едно в списъка", каза Лим Чае-ик, директор на корейския бизнес център в София (КОТРА). По думите му първата такава сделка вече е подписана, съобщава dnevnik.bg.

Имиджът на България в Корея е на страна, която произвежда чиста и екологична продукция и затова много подходящи за износ са различните видове месо (говеждо, пилешко и свинско), посочи още Лим чае-ик. За тях митата ще намаляват постепенно и ще отпаднат окончателно след 10 години. Други интересни за корейците храни са бяло сирене и морски дарове. Производителите на дрехи също имат сериозен потенциал, тъй като те ще се търгуват безмитно веднага след влизането на споразумението в сила.

Документът за него беше подписан официално през юни 2010 г. след три години преговори. Той е най-голямото споразумение за свободна търговия в света след НАФТА (между Канада, Мексико и САЩ). Условно споразумението започна да се прилага от юли тази година, но официалното ще влезе в сила след като бъде ратифицирано от страните членки. В резултат на това над 90% от българския износ в Южна Корея ще стане безмитен, посочи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Очаква се това значително да засили двустранната търговия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.