1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Българските производители са изнесли над 34,2 млн. литра вино

Българските производители са изнесли над 34,2 млн. литра вино

По данни на ИАЛВ през първото полугодие основен пазар за нашите винопроизводители е Русия

През първите девет месеца на годината на производителите на вина са реализирали продажби на вътрешния пазар в размер на 58,3 млн. литра. Данните са от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

Спрямо същия период на миналата година продажбите на вътрешния пазар се увеличават с 16,3% или с над 8,1 млн. литра повече. Производителите отчитат и ръст на износа, но с далеч по-малка стъпка. За периода януари – септември българските производители са изнесли над 34,2 млн. литра вино. За сравнение през същия период на 2010 година износът е бил в размер на 33,3 млн. литра. Увеличение в проценти е в рамките на 2,7 на сто, показва още статистиката.

По данни на ИАЛВ през първото полугодие основен пазар за нашите винопроизводители е Русия – натам заминава почти половината от общия износ. Интерес през последните месеци има от страна на Румъния, Чехия и Унгария. Българските производители обаче се оплакват, че вината им в чужбина не се търсят заради високото качество, а основно заради ниската цена. Нашите вина имат недобър имидж зад граница, въпреки че всъщност като качество не отстъпват по нищо дори и на продукцията на традиционните френски производители.

Винарите у нас коментират още, че няма и широка реклама на традиционните наши сортове – етикетите с "Широка мелнишка лоза" или "Мускат" не говорят нищо на чуждите потребители и естествено те рядко посягат към тази бутилка на рафтовете на магазините.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.