1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Балкански държави забраняват износа на олио и други храни

Балкански държави забраняват износа на олио и други храни

Преди дни Турция също издаде забрана за експорт на някои храни

До 31 май в Северна Македония в сила е забрана за износ на слънчогледово олио. Правителственото решение има за цел да подкрепи икономиката на страната и да ограничи поскъпването на хранителните стоки.
 
Забраната е издадена по закона за търговията, който дава право на властите при непредвидени обстоятелства да ограничават експорта и импорта на стоки и продукти. Според премиера в Скопие Димитър Ковачевски сегашната криза е най-голямата след Втората световна война, след като към пандемията от началото на 2020-та в края на миналата година се добави и поскъпването на енергоносителите.
 
Подобни решения взе правителството в Сърбия. Белград забрани износа на брашно, олио, пшеница и царевица, за да предотврати недостиг на вътрешния пазар. В свое изказване сръбският президент Александър Вучич поясни, че заради високите цени на международните пазари през последните дни експортът на зърно, брашно и растителни масла от страната драстично се е увеличил. Той упрекна някои сръбски търговци, че използват момента, за да трупат печалби, и изтъкна, че това няма да бъде разрешено.
 
Преди дни Турция също издаде забрана за експорт на някои храни, като в списъка влизат слънчогледовото олио, пшеничното, царевичното и ръженото брашно, булгурът и други продукти от зърнени култури, както и всички бобови, включително лещата, грахът и фасулът. Анкара предприе тази мярка на фона на повишаващите се цени и пробивите във веригите за доставки вследствие на нападението на Русия над Украйна. Засега забраната ще действа до 31 май тази година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.