1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Беларус иска да увеличи износа си на млечни продукти с 11 процента до стойност от 2 милиарда долара

Беларус иска да увеличи износа си на млечни продукти с 11 процента до стойност от 2 милиарда долара

За последните пет години поголовието от млечни крави в страната плавно намалява

През настоящата година Беларус иска да увеличи износа си на млечни продукти с 11 процента до стойност от 2 милиарда долара. Според експерти, изнесените количества ще нараснат с 400 хиляди тона.Към момента страната има пазарен дял от 5 процента в световната търговия с млечни продукти.

Беларус е на трето място в света по експорт на масло и суроватка, както и на пета позиция при сирената, изварата и обезмасленото мляко на прах. По официални данни 60 процента от произведените в Беларус млечни продукти се изнасят в чужбина, като 90 на сто са предвидени за руския пазар. При сирената белоруският дял от руския внос е 78 процента, а при сухото мляко – 96 на сто. След последните спорове за предполагаем реекспорт на забранени за внос в Русия стоки от Европейския съюз, Минск и Москва се договориха за общите количества на двустранната търговия с аграрни продукти.

През последните пет години поголовието от млечни крави в Беларус плавно намалява. Въпреки това производството на мляко бележи ръст, благодарение на по-добрата продуктивност на животните. През миналата година средният годишен млеконадой от една крава е бил 4854 килограма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.