1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брюксел се опитва да обуздае рязкото поскъпване на храните

Брюксел се опитва да обуздае рязкото поскъпване на храните

Снимка:

Драстичният скок на цените на много от основните храни се превърна в голям проблем в повечето страни от ЕС

Брюксел се опитва да обуздае рязкото поскъпване на храните, предизвикано от борсови спекулации. ЕС ще контролира спекулациите със суровини като зърното, за да се бори с "безпрецедентната" променливост на цените им. Това гласи документ на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс и АСН, пише actualno.com.

Повод за това решение е рекордното поскъпване на кафето преди няколко месеца, причинено от борсови спекулации на инвеститори. В условията на криза много инвеститори се насочиха именно към пазарите на храни и метали. Това доведе и до рекордното надуване на цената на златото.

Но поскъпването на храните се отразява негативно на населението в целия свят, особено в най-бедните държави. В документа на Европейската комисия се признава, че има връзка между определени финансови дейности на пазарите на деривати и колебанията на цените на суровините.

Драстичният скок на цените на много от основните храни се превърна в голям проблем в повечето страни от ЕС. Началото на проблема тази година беше зърното. То повтори сценария от преди три години, когато заради слабата реколта пшеницата поскъпна и повлече след себе си всички хранителни продукти.

Според много анализатори тази година проблемът не е само в реколтата, а основно в спекулациите на различни търговци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.