1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Държавите от ЕС решиха нови маркировки за хранителните стоки

Държавите от ЕС решиха нови маркировки за хранителните стоки

Ще бъдат задължителни таблиците с хранителната стойност на продукта върху опаковката му

В борбата с наднорменото тегло министрите по защита на потребители на ЕС решиха във вторник, 7 декември, в Брюксел нови маркировки за хранителните стоки, предава АФП. Така в бъдеще за първи път в Европа ще бъдат задължителни таблиците с хранителната стойност на продукта върху опаковката му. Потребителите в бъдеще ще могат по-бързо да разпознаят съдържанието на захар, мазнини и сол в продукта. Съдържащи кофеин продукти трябва да имат и предупредително обозначение за бременни жени и деца.

Новите правила влизат в сила, когато ги одобри Европейският парламент. Гласуването е планирано за юни следващата година. Германският министър по защита на потребителите Илзе Айгнер изгрази надежда за подобрения чрез ЕП.

Освен това в бъдеще месото ще има маркировка за произход. Въпреки това потребителят ще може само да разбере къде месото е било пакетирано, а не откъде произхожда. Айгнер определи като неидеална и маркировката на имитирани продукти като на т.нар. аналог на сирене. Въпреки това с оглед на съпротивата на част от държавите по думите й трябва да се приветства и този компромис. „Радвам се, че изобщо последва някаква маркировка", заяви тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.