1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Държавите от ЕС търсят алтернативни доставчици на царевица

Държавите от ЕС търсят алтернативни доставчици на царевица

В Русия вече влезе в сила забрана за експорт на пшеница, царевица, ечемик и ръж

След отпадането на Украйна като износител на царевица, южноевропейските държави Португалия, Испания и Италия търсят алтернативни доставчици извън Европа. Първите два американски кораба с по 35 000 тона царевица вече са на път към Португалия и Испания.
 
Този внос стана възможен, след като Европейската комисия с извънредно решение позволи на държавите членки временно да завишат нормите за следи от пестициди във внасяните продукти. Количествата трябва да останат в страната-вносител и не бива да се продават в други държави от Съюза.
В същото време от унгарското правителство обявиха, че въпреки забраната за износ на стратегически суровини като царевица и пшеница, договорените пратки ще бъдат доставени. Дали Унгария ще сключва нови договори за износ, все още не е ясно. С подобно решение излезе и Сърбия, докато България, която не е забранила износа, бави уреждането на необходимите формалности. 
В Русия вече влезе в сила забрана за експорт на пшеница, царевица, ечемик и ръж, която ще важи до 30 юни, а до 31 август доставки на захар и захарна тръстика са разрешени само за страните от Евразийския икономически съюз. 
 
Въпреки това Русия смята да изпълни съществуващи договори за доставка и в някои черноморски пристанища вече се товарят първите кораби. Дали тези количества ще потеглят по предназначение е повече от несигурно, тъй като много от досегашните клиенти са се присъединили към санкциите и вече не внасят руски продукти. Украйна от своя страна смята да изнася зърно с влак за Румъния, където стоката да се товари на плавателни съдове в Черно море.
От Аржентина се съобщава, че предстои вдигане на износното мито за соя от 31 на 33 %, а мярката предизвика недоволство сред фермерите. След Бразилия и Съединените щати страната е третият най-голям износител на соеви продукти в света. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.