1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Десислава Танева: Държавните помощи за 2024 г. – наполовина от обичайния им размер, отпускан през последните две години

Десислава Танева: Държавните помощи за 2024 г. – наполовина от обичайния им размер, отпускан през последните две години

Снимка:

Между 30 и 60 млн. евро е прогнозната загуба по ПРСР, заяви председателят на Комисията по земеделие, храни и гори в НС

Натрупаното напрежение заради пазарната криза в сектора и влизането на украинска продукция на общия европейски пазар, националната политическа нестабилност, забавянето на всички стратегически документи са сред причините за протестите на земеделците през последните месеци. Това коментира Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие, храни и гори в НС в предаването „Брюксел в превод“ по АГРО ТВ.

байер Декалб 2023

„Във всеки един протест обаче трябва да има възможни искания и те да зависят от национална, а не от европейска компетентност и когато се подписват споразумения, трябва да имаш грамотност и отговорност, за да се споразумяваш за действия, които са възможни и които са от национална компетентност и не противоречат на общоевропейското право“, заяви още Танева.

По думите й през 2022 и 2023 г. българските земеделски производители са разполагали с близо два пъти по-голям бюджет от обичайния за подкрепа с държавни помощи заради войната в Украйна. Притеснителното е, че в бюджета за 2024 г. са заложени 450 млн. лева от ДФЗ. Тоест, размерът от обичайната годишна подкрепа от последните две години сега е редуциран наполовина. Ако така се приеме бюджетът, от сектора ще излязат доста малки земеделски стопани, категорична е Танева. Тя обяви още, че между 30 и 60 млн. евро е прогнозната загуба по ПРСР, като една от причините е политическото безвластие близо две години и честата смяна на директорите на ДФЗ.

 

Танева посочи, че влиянието на Украйна ще продължи и фермерите трябва да са наясно с това. Затова трябва да търсят начини за намаляване на себестойността и диверсификация, а малките земеделски стопани ще понесат най-големия удар.

Цялото интервю с Десислава Танева гледайте в предаването „Брюксел в превод“, премиера – неделя, 03 декември от 20:30 ч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.