1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. До 30 януари тече вторият прием на заявки за купуване на млечна квота

До 30 януари тече вторият прием на заявки за купуване на млечна квота

Документи се подават в областните дирекции на ДФЗ

От 21 до 30 януари тече вторият прием на заявки за купуване на млечна квота. Документи се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическите лица или адрес на търговска регистрация на юридическите лица. Фиксираната цена за килограм краве мляко и за двата вида квота – за доставки и директни продажби – е 0,01 лева. Първият вид квота дава право за доставка на мляко от производител на изкупвач. Вторият – за директна продажба или предаване на мляко и други млечни продукти от производител на потребител.

До момента са заявени за купуване 4 180 108 кг квота за доставка и 180 500 кг квота за директни продажби. Свободни остават 2 619 676 кг квота за доставка и 709  кг квота за директни продажби. Покупко-продажбата се осъществява със средства на млекопроизводители, а ДФ „Земеделие” е междинно звено в процеса. Продалите квотата си ще получат удостоверения с новия размер на индивидуалната си квота с удържаните 5% от нея, които се събират в полза на националния млечен резерв. Те подлежат и на проверка на място.

Квотната борса започна на 1 август. Тя се прилага в България за пета поредна година и ще продължи до 1 април 2015 г. Чрез нея млекопроизводителите, които искат да разширят дейността си на пазара, могат да купят допълнително количество квота, а тези, които не могат да я реализират – да се освободят от нея. Главната цел на борсата е да регулира производството на мляко и млечни продукти в Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.