1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Добра реколта от рапица в ЕС

Добра реколта от рапица в ЕС

Това прогнозират експерти

Повече от 20 милиона тона рапица ще приберат земеделските стопани в Европейския съюз, смятат експерти от различни институции и маркетингови организации. Прогнозата е занижена с половин милион тона спрямо януарската, но количеството остава по-голямо от миналогодишното.

В повечето страни посевите са в добро състояние, само в Полша се очакват по-големи щети след суровата зима. Това е и основната причина за занижената прогноза. Очакваната реколта е в размер на близо 3 милиона тона.

Във Франция площите са били намалени със 7 процента спрямо 2016-та и това ще ограничи реколтата, смятат експертите. Подобно на други държави, и във Франция в момента времето е сухо, което би могло да повлияе отрицателно на развитието на посевите.

За Германия се очаква реколта от 5 милиона тона, с 500 хиляди тона повече от предишната година. Това се дължи основно на разширените с близо 1 процент площи.

Повечето стопани обаче се оплакват от забраната за употреба на препарати за растителна защита и се опасяват, че обработваемите им площи ще бъдат нападнати от вредители. За британските фермери това е най-големият проблем. Затова там площите са най-малките от 13 години насам. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.