1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Договорът с Австралия ще ощети британските фермери

Договорът с Австралия ще ощети британските фермери

Под натиск ще се окаже и хранителната индустрия

Споразумението за свободна търговия между Великобритания и Австралия ще ощети британските фермери и хранителната индустрия на Острова, докато потребителите ще се възползват от по-голям избор на храни и по-ниски цени. Такава е оценката на въздействието на договора, изготвена от търговското министерство в Лондон.
 
При пълна либерализация на аграрната търговия между двете държави фирмите и заетите в селското, горското и рибното стопанство в Обединеното кралство до 2035 година ще губят по 94 милиона лири годишно. Причините за тези загуби са недостигът на работна ръка на Острова, както и намаляващ пазарен дял на британските продукти в определени категории.
 
Под натиск ще се окаже и хранителната индустрия, при която през следващите 15 години добавената стойност ще се свие с 225 милиона лири. От премахването на митническите ограничения ще се възползва преработвателната индустрия във Великобритания, най-вече автомобилната и машиностроенето. Финансови предимства очакват също така тютюневата индустрия и секторът на напитките. 
 
Ако Обединеното кралство увеличи вноса на храни от Петия континент, това ще е от полза за потребителите, прогнозират от лондонското министерство на търговията, макар да бъде в ущърб на местните фермери. Затова в договора с Австралия има заложени защитни механизми, които евентуално да ограничат обема на хранителния импорт. През първите 10 години такива механизми ще действат за животновъдството, за да предпази стопаните на говеда и овце от резки промени. Въведени са и митнически квоти за вноса на продукти като захар, масло, сирена и дългозърнест ориз. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.