1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Договорът с Меркосур не отговаря на Зелената сделка

Договорът с Меркосур не отговаря на Зелената сделка

Политическото споразумение между Европейския съюз и Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай беше постигнато на 28 юни 2019 година под ръководството на тогавашната Комисия, начело с Жан-Клод Юнкер

Договорът за свободна търговия между Европейския съюз и държавите от Меркосур не отговаря на Зелената сделка и не взима под внимание последствията от коронакризата и войната в Украйна. Това е становището на европейските фермерски организации Копа и Коджека, които предупреждават, че този договор ще има отрицателни последствия за европейския селскостопански сектор.
 
Според лобистите, Испания, която на 1 юли пое европредседателството, открито се застъпва за договора с Меркосур, но пренебрегва увеличаващата се пропаст между европейските цели за устойчивост в селското стопанство и онова, което е готова да пожертва в името на търговията.
 
Политическото споразумение между Европейския съюз и Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай беше постигнато на 28 юни 2019 година под ръководството на тогавашната Комисия, начело с Жан-Клод Юнкер. Днес обаче то вече не е актуално, изтъкват от Копа и Коджека, тъй като не отговаря на сегашната ситуация. В изявление на председателката на Копа, Кристиан Ламбер, и на ръководителя на Коджека Рамон Арменгол се посочва, че бразилският президент Лула да Силва не приема високите екологични изисквания на Европейския съюз. Въпреки това Европейската комисия е готова да неглижира отрицателните последствия за агросектора в името на определени индустрии, изтъкват от фермерските организации.
 
Ламбер и Арменгол подчертават, че подкрепят международната търговия, стига тя да е справедлива, балансирана и прозрачна. Но в никакъв случай не приемат, че европейските стандарти трябва да бъдат занижени, или че европейските фермери могат да бъдат наказани за спазването на тези стандарти, като загубят част от своите пазари. Като най-чувствителни сектори от Копа и Коджека посочват говеждото и пилешкото месо, ориза, портокаловия сок, захарта и етанола. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.