1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Една година руско ембарго

Една година руско ембарго

За повечето стоки са намерени алтернативни пазари

На 7 август миналата година Русия забрани вноса на редица селскостопански продукти и храни от Европейския съюз, Съединените Щати, Канада, Австралия и Норвегия. По този повод Европейската комисия публикува актуални данни за търговията с аграрни продукти.

От публикацията става ясно, че за повечето стоки са намерени алтернативни пазари. "Земеделието и хранителната промишленост много добре се справиха с тази криза", се казва в изявление на Комисията.

Посочва се, че за периода август 2014-та до май 2015-та Европейският съюз е изнесъл храни на стойност 105,6 милиарда евро за трети страни. Това са 4,8 милиарда повече от предишния период, въпреки че експортът за Русия е намалял с 42,7% или с 4 милиарда. Най-голям ръст е отбелязан при износа за Съединените Щати, Китай и Хонконг.

И през 2014 година Съюзът остава най-големият износител на такива стоки в света. Търговското салдо е положително с излишък от 18 милиарда евро. От общия експорт селското стопанство и хранителната индустрия са генерирали 7%, или 122 милиарда оборот.

Въпреки това земеделските организации от всички страни-членки се оплакват от последиците от ембаргото. Според Германския земеделски съюз, най-страшни са косвените щети заради количествата стоки, които не са пласирани в Русия и сега се предлагат на вътрешния пазар, където подбиват цените. (AgE)

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.