1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Едва една пета от стоките в търговските вериги са български

Едва една пета от стоките в търговските вериги са български

В останалите държави членки на ЕС делът на националните стоки достига до 51%

В момента българските стоки са с много малък процент на присъствие във всички търговски вериги. Този процент е под 20 общо за всички български стоки. Това каза Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, цитирана от  Агенция "Фокус".

Добрата практика, по нейните думи, показва, че в останалите държави членки на ЕС делът на националните стоки достига до 51%.

Работодателите ще предложат законопроект за предотвратяване на нелоялните търговски практики във взаимоотношенията между доставчици и търговци на дребно, съобщи тя.

Основният мотив на този законопроект, по инициатива на всички работодателски организации, включително подкрепен и от профсъюзите, е запазване и увеличаване на заетите работни места и стимулиране на потреблението на български стоки, обясни Кукушева.

"Идеята е да направим така, че стоките, които произвежда българската промишленост, да могат да бъдат представени на всички нива в търговските вериги, тоест потребителят да стига пряко до тях", обясни тя.

Мариана Кукушева обясни, че с този закон производителите се опират върху нещо, което е заложено в практиката на останалите европейски държави. То е вид меморандум, така че да се гарантира достъпът на потребителя до национално производство на всяка държава, като се определя процентът присъствие на национално произведени стоки спрямо останалите стоки от Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.