1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕК няма да регулира пазара на захар

ЕК няма да регулира пазара на захар

Европейските излишъци трудно намират пазар в трети страни

Европейската комисия няма да предприема мерки за регулиране на пазара със захар, въпреки че той е един от най-проблематичните. Това обяви земестник-директора по аграрните пазари в Генералната дирекция Земеделие.

Няколко фактора са допринесли за сегашните ниски цени на захарта. На първо място е увеличението с 20 процента на производството на захарно цвекло след изтичането на захарните квоти. Същевременно е нараснало и световното производство, така че европейските излишъци трудно намират пазар в трети страни.

В момента най-ниските цени за захарта се плащат в страните с най-голямо производство – Франция, Германия, Бенелюкс и Великобритания. Там един тон се търгува за под 320 евро, което е средното за Европейския съюз. От другата страна на медала са Италия, Испания и Хърватска, където цената е с 60 евро над средната.

Допълнителна спънка представляват и национални мерки за подпомагане на сектора, които изкривяват конкуренцията. В някои страни употребата на неоникотиноиди за третиране на посевния материал все още е разрешена. Има и обвързани плащания за производството на захарно цвекло. Държавите членки са на различни мнения по тези два въпроса и затова не могат да намерят обща линия. Европейската комисия е категорична, че няма да има нови квоти.

Комисията ще се противопостави на дъмпинговите цени за захар, предлагани от Индия. В момента Австралия води дело пред Световната търговска организация срещу Индия, към което Брюксел ще се присъедини. Опасенията, че договорът с Меркосур ще навреди на стопаните в Европа, са неоснователни, казаха от Комисията и изтъкнаха, че вносът от Южна Америка е в размер на едва 1 процент от европейското производствo.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.