1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕК призова Унгария да отмени забраната за износ на зърно

ЕК призова Унгария да отмени забраната за износ на зърно

През март унгарското правителство издаде декрет, който дава на държавата правото първа да закупи количества зърно и фуражи, предвидени за експорт

Според Брюксел издаденият от унгарското правителство декрет за ограничаване на износа на зърно застрашава стабилността на вътрешния пазар на Европейския съюз. Затова Комисията заплаши Будапеща с наказателна процедура.

В свое писмо Европейската комисия призовава правителството на Унгария да отмени забраната за износ, изтъквайки, че неограниченото функциониране на вътрешноевропейския пазар е от изключително значение, за да се компенсират разместванията, настъпили след руската инвазия в Украйна. В писмото, отправено до земеделското министерство в Будапеща и подписано от агрокомисар Януш Войчеховски и от комисар Тиери Бретон, който отговаря за вътрешния пазар, се казва още, че Комисията си запазва правото да започне процедура за нарушаване на европейското законодателство.

През март унгарското правителство издаде декрет, който дава на държавата правото първа да закупи количества зърно и фуражи, предвидени за експорт. Според Брюксел това на практика означава забрана за износ, тъй като всяка доставка за чужбина трябва да бъде декларирана пред властите. Износът може да се осъществи само, ако до 30 дни след подаване на декларацията няма реакция от страна на държавата, или ако тя изрично се е отказала от правото си да закупи съответните количества.

Европейската комисия е на мнение, че този декрет е сериозно вмешателство в правилата за свободна търговия, което би могло да има сериозни последствия за вътрешния пазар. Освен това новите правила не отговарят на предписанията на Световната търговска организация, смятат в Брюксел. Там се опасяват от прекъсване на веригите за доставка не само в Европа, но и към трети страни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.