1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕК ще предсказва финансовите кризи

ЕК ще предсказва финансовите кризи

Днешните финансови институции са свързани помежду си в сложна мрежа от компютърни системи за извършване на финансови трансакции

Европейската комисия инвестира в научноизследователски проект за разработване на нови показатели за предсказването на финансови кризи. Изследователи от университети в Италия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство, заедно с експерти от Yahoo! и Европейската централна банка, ще направят проучване по какъв начин могат да се предсказват финансовите сътресения.

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус, комисар по цифровите технологии, заяви: Това ново изследване има за цел да подобри мониторинга на финансовите пазари, като вниманието е насочено върху системните рискове, възникващи поради наличието на силно взаимосвързани цифрови системи за обмен на информация и извършване на трансакции.

Днешните финансови институции са свързани помежду си в сложна мрежа от компютърни системи за извършване на финансови трансакции. В една такава силно взаимосвързана система, ако дадена финансова институция фалира, съществува опасност от появата на така наречения "ефект на доминото", при който проблемите се разпространяват и в други институции, дори и такива, които са финансово стабилни.

 

 

Етикети ЕК, криза, финанси
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.