1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС е изнесъл повече мляко на прах и масло през първото полугодие

ЕС е изнесъл повече мляко на прах и масло през първото полугодие

Най-много мляко на прах е закупено от Алжир

62% повече нискомаслено мляко на прах в сравнение с миналата година е изнесла европейската млечна индурстрия през първите 6 месеца на 2014-та. Особено силно се е увеличил експортът към трети страни, сочат данни на австрийското земеделско министерство, информира агенция iaz.

Най-много мляко на прах е закупено от Алжир – 80 хиляди тона. Следва Китай с 38 хиляди тона, като количеството се е удвоило в сравнение с първото полугодие на 2013-та. Износът на пълномаслено мляко на прах се е увеличил с 19 на сто, като и тук най-важен клиент е бил Алжир. 62 хиляди тона масло, или 25 процента повече, също са намерили купувачи извън Европейския съюз. Намалял е обаче експортът на сирене.
През първото полугодие Русия е играла важна роля за европейските млекопроизводители и мандри, като е купувала предимно сирене и масло. 29% от износа на сирена и 26% от маслото са били предвидени за Русия.
След влизането в сила на ембаргото анализаторите на пазара очакват спад в експорта на европейски млечни продукти през второто полугодие, ако не се разработят спешно нови пазари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.